in Algemeen

Raspberry Pi 2, wat kun je er mee doen

at

Begin april had sossolutions.nl een mooie aanbieding voor de Raspberry Pi model 2.

Ik had al een ouder model Raspberry Pi, die eigenlijk te traag is om een grafische schil op te draaien (via VNC ingesteld). Dit model 2 heeft een Quad-core CPU, 1 GB intern geheugen en een 900 MHz processor. Je kunt er dus RDP op draaien, zodat je vanaf een pc “van buiten” bij kunt komen.

Nadat ik op Raspberry Pi 2 en RDP gezocht had, kwam ik uit op de site van het Raspberry Pi Thin Client Project. De image gedownload, met Win32DiskImages op een nieuwe SD-card gezet. Beeldscherm, toetsenbord en muis aansluiten en aan de stroom. Bam, binnen een paar tellen door het opstartscherm sta je op je bureaublad. Dat gaat echt rap. SSH staat meteen open, dus je kunt met Putty connectie maken als je nog wat via de terminal wil uitvoeren.

Na het installeren van XRDP had ik een probleem, het eerste deel van de RDP connectie wel lukte, maar het tweede deel niet. Het bleek dat de VNC-server die standaard gebruikt werd problemen gaf. Dus eerst een

  • sudo apt-get remove xrdp
  • sudo apt-get remove vnc4server
  • sudo apt-get remove tightvncserver
  • sudo apt-get install tightvncserver
  • sudo apt-get install xrpd

Daarna lukte het wel (deze oplossing hier gevonden).

Ook bleek ik geen VI te hebben (editor voor tekstbestanden), uiteindelijk VIM maar geïnstalleerd met deze statements (hier gevonden):

  • apt-get install vim vim-common vim-gnome vim-gui-common vim-runtime

Let op, als je hiermee aan de slag gaat en je Raspberry Pi open zet voor de boze buitenwereld, besef wel dat je standaard gebruikers en wachtwoorden hebt. Dus voordat je dat doet, wel eerst die wachtwoorden veranderen (met statement passwd). Uitleg daarover kun je hier vinden.

Standaard gebruikers/wachtwoorden:

user: rpitc/raspberry
user: root/raspberry
vnc: raspberry

Share:

durkio

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *