in Backups

Backups van je bestanden: gratis cloud diensten

at

De nachtmerrie van iedere computergebruiker, je harde schijf crasht. Er stonden allemaal foto’s op, van je vakantie, van je trouwfeest, van je kinderen en het is nu allemaal weg. Want je hebt geen backups gemaakt…

Je kunt zelf backups maken door zo nu en dan je bestanden op een CD of DVD te branden, op een USB-stick te zetten of op een SD-kaartje. Maar daar moet je zelf actie op ondernemen. Vergeet je dat of sla je het een paar weken over, dan ben je de Sjaak.

Makkelijker is het om een cloud-dienst te gebruiken, een deel van je harde schijf zit dan gekoppeld aan een server van Google, Microsoft of een andere partij, je documenten en/of foto’s die je daar hebt staan, daar kun je dan ook vanaf je andere computer(s)/tablet/mobiele telefoon bijkomen. Dus crasht je harde schijf, dan ben je jouw belangrijke documenten/foto’s niet kwijt.

Hieronder een lijstje met cloud-diensten, met hun voor- en nadelen. Dit overzicht komt uit het Algemeen Dagblad van 14 oktober 2014:

 • Google Drive
  • 15 GB gratis ruimte. Let op, je e-mails (van GMail) met bijlagen worden van deze 15 GB afgetrokken. Maar dan heb je nog ruim voldoende schijfruimte beschikbaar. Komt als een losse schijf in je computeronderdelenoverzicht erbij. Interface is niet echt intuïtief, je kunt niet snel/automatisch zaken uploaden naar Sociale Media (dat zul je handmatig moeten doen). Maar goed, het ging ons alleen om de back-ups en dat werkt prima.
 • iCloud
  • 5 GB gratis ruimte. Werkt prima op je Apple-apparatuur. Volgens het AD werkt het niet op andere apparaten, maar ik heb onder Windows 8.1 wel degelijk een iCloud-koppeling waarmee ik foto’s automatisch kan syncen. Komt waarschijnlijk omdat ik iTunes op mijn computer geïnstalleerd heb. Als je apparatuur van Apple hebt en je mobiel of ipad is gestolen, op https://www.icloud.com/ kun je ook find my iPhone aanklikken, zodat je kunt zien waar je iphone of ander Apple-apparaat is.
 • Box
  • 10 GB gratis ruimte. Werkt snel en op mobiele toestellen is de weergave van de bestanden overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Enige minpuntje is dat een bestand maximaal 250 MB groot mag zijn, bij grote filmpjes kan dat een probleem zijn.
 • OneDrive
  • 7 GB gratis ruimte. De opslagdienst van Microsoft, een betrouwbare partij dus. OneDrive heette in het verleden Skydrive. Gebruiksvriendelijk en werkt ook op Apple-apparaten. Synchronisatie is volgens het AD niet altijd even snel. Als je op het linkje hierboven klikt, krijg je er meteen 500 MB bij!
 • Dropbox
  • 2 GB gratis ruimte. In vergelijking met de ander diensten het laagste aantal megabytes. Aan de andere kant werkt Dropbox heel makkelijk, kun je snel bestanden delen en je kunt het aantal GB’s laten vergroten door bijvoorbeeld foto’s van je mobiel automatisch in je dropbox te laten zetten (krijg je er meteen 3 GB bij). En als je op het linkje hierboven klikt, krijg je er meteen 500 MB bij!
 • Copy
  • 15 GB gratis ruimte. Copy is een soort kloon van Dropbox, je hebt duidelijk meer ruimte met apps voor iOS, Windows, Android en Linux. Volgens het AD hapert het uploaden soms. Als je op het linkje hierboven klikt, krijg je er meteen 5 GB bij!
Share:

durkio

2 Comments

 1. Folkert

  Leuk stuk Dirk!

  Wat ik me afvroeg he.. is wat gebeurd er met de bestanden die je hebt opgeslapen. Deze diensten worden afgenomen in het buitenland. Mogen die dan ook door je bestanden heen zoeken? EN hoe veilig is het allemaal? Je zag laatst ook pikante foto’s van celebs op het internet verschijnen. Ben benieuwd wat je daar over kunt zeggen.

  ps. overigens kun je bij icloud upgraden naar 20gb voor 0,99 eurocent per maand.

  10 . Nov . 2014
 2. durkio

  Thanx Folkert.

  Dit artikel heb ik op mijn website gezet, omdat ik zo nu en dan nog wel eens wat IT-vraagjes krijg. Handig om mensen dan door te verwijzen naar je eigen website. Dat zijn meestal de ‘gemiddelde computeraars’, dus het verhaal probeer ik simpel en kort te houden.

  Ik had er nog een heel verhaal bij kunnen zetten, want dat is inderdaad een punt. In theorie ga ik er vanuit dat alles wat je online zet door iets of iemand te kraken is, dus de bestanden die ik in mijn clouddiensten zet, daarbij zorg ik dat er geen bestanden (word-documenten, tekstdocumenten) met wachtwoorden in komen te staan. Dropbox heeft wel eens te maken gehad met security-issues.

  Een alternatief is dat je zelf een cloud opzet, dat kan onder andere met Owncloud, maar daarvoor moet je al iets meer in de materie zitten: http://owncloud.org/

  10 . Nov . 2014

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *